Geniş bir zincir ağı olarak ifade edilen lojistik, türlü teslimat ve sevkiyatla ilgili işlemleri gerçekleştirmekle yükümlü olan detaylı bir organizasyondur. Ekonomi üzerinde e-ticaretin önemli bir katkısı bulunmakta, lojistik olmadan da hayata geçirilmesi mümkün değildir. Lojistik organizasyonunda yer alan 1PL, 2PL, 3PL, 4PL ve 5PL gibi çeşitli lojistik türleri yer almakta olup farkları şu şekilde ifade edilebilir.
1PL
1. Taraf lojistik olarak ifade edilebilen bu lojistik türü, kendi kargosu ve malları olan ve bunları bir yerden bir yere taşıyabilen organizasyondur. Esas olarak iki ana taraftan meydana gelir. Bunlar üretici ya da tedarikçi ile satın alan bireydir. Süreç içerisine başka kimse dahil olmaz.
2PL
2. Taraf lojistik, malların belli bir nakliye aşamasını içerir. Bu, demiryolu, karayolu olabildiği gibi deniz ya da hava yolu da olabilir. Bu lojistik türü sıklıkla ağır, ticari ya da toptan eşyaların lojistiğinde tercih edilir.
3PL
3. Taraf lojistik, esasen birbirinden farklı ürünlerin taşınması ve teslim edilmesinin yanında içerisinde çeşitli ek hizmetler de içeren tedarik zinciridir. 3PL eğer ki 2PL ve 1PL ile kıyaslanırsa, depolama terminal süreçleri, gümrük komisyonculuğunu ve de tedarik ağ yönetimi gibi çok çeşitli konuları bünyesinde barındırır.
3PL süreçlerin sorunsuz işlemesinin haricinde tedarik ağ yönetimiyle de ilgilenirler.
4PL
4.Taraf lojistik, işletmenin bütün tedarik ağını yönetmek üzere bir gözetmen bulundurmayı içerir. Bu lojistikler çoğunlukla “Lider Lojistik” şeklinde adlandırılır ve tedarik ağı için danışmanlık şirketi olarak görülürler. Çoğunlukla 3PL lojistik hizmetiyle alakalı bir geri bildirim almak, verimliliğin artışı ile büyümenin kontrollü ilerlemesi için önemlidir. Tek fatura be lojistik süreci düzene sokar.
5PL
5. Taraf lojistik, lojistik toplayıcı şeklinde ifade edilir. Birbirinden farklı havayolu türleri ile nakliye firmalarından en iyi teklifleri almak, 3PL ile diğer işletmenlerin taleplerini toplu değerlendirir. Bu lojistik türünde disiplin bulunur.
1PL, 2PL, 3PL, 4PL ve 5PL farkları
1PL, süreçleri kendisi yürüterek insan kaynaklarına yatırım yapar.
2PL, 1PL’y ek olarak sürece ek hizmetler de dâhil eder. Ulaşım tercihi ise denizyolu ya da havayolu şeklindedir.
3PL ve 4PL incelendiğinde ise 1PL ve 2PL’ye ek olarak; girdi malzemelerin sonuç olarak çıktı ürüne, alıcıya ulaştırılmasını sağlar.
5PL ise e ticaret işlemlerinde doğrudan e-ticarete dayalı olan lojistik üzerine çalışır. E-ticaret ile ilişkili olup varlığa dayalı değildir. Talepleri toplu şekilde değerlendirir.
Bütün bu süreçler ve lojistik türleri esasında alıcı ve satıcının sorunsuz bir şekilde en yüksek verimle ticaret yapabilmeleri için vardır.
Comments