top of page
  • Elog

E-Ticaret Entegrasyonları

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2022

E-Ticaret entegrasyonunu tanımlamadan önce, E-Ticaret ve entegrasyonu bağımsız terimler olarak anlamalıyız.


Elektronik ticaret veya internet aracılığı ile satış yapmanın kısaltması olan E-Ticaret, internet üzerinden mal veya hizmet alım satımı ve bu işlemleri gerçekleştirmek için para ve veri aktarımı anlamına gelir. Bu örnekte entegrasyon, veri entegrasyonunun kısaltmasıdır. Entegrasyon, farklı kaynaklarda bulunan verileri birleştirme ve kullanıcılara bu verilerin tek bir birleşik görünümünü sağlama sürecidir.


E-Ticaret Entegrasyonu Nedir?

E-Ticaret entegrasyonu en temel anlamıyla bir işletmenin satış yaptığı E-Ticaret platformu ve Pazar yerlerindeki mağazaları ile ERP veya CRM sistemi gibi arka uç sistemleri arasındaki koordinasyondur.


E-Ticaret platformunu bir ERP sistemine bağlamak toptancıların, üreticilerin ve perakendecilerin iki sistem arasında iki yönlü bilgi akışı oluşturmasına olanak tanır, yani yalnızca tek bir sisteme veri girişi sağlayarak tüm satış süreçlerinin yönetilmesine olanak sağlanmış olunur.


Örneğin bir işletme ürünlerinin her biri için envanter seviyelerini takip etmek için bir ERP sistemi kullanıyor olsun. Bu şirketin yeni bir E-Ticaret platformu kullanarak online ürün satmaya başladığını varsayalım. Hali hazırda kullandıkları ERP sistemi doğru kurgulanmış bir entegrasyon süreci ile yeni hayata geçirilen bu satış kanalından gelecek tüm sipariş bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde sisteme aktaracak, siparişin teslimatına kadar olan süreçte ortaya çıkması muhtemel sorunların önüne geçilerek müşteri memnuniyetinin sağlanması yönünde aktif rol oynayacaktır.


E-Ticaret entegrasyonu olmadan, bu işletmenin ERP sistemlerinde ve satış yapılan E-Ticaret platformlarında ürün stok sayısı ve ürün satış fiyatı başta olmak üzere tüm bilgileri manuel olarak güncellemesi gerekir. Diğer yandan doğru kurgulanmış bir E-Ticaret entegrasyonu birçok farklı sistemde otomatik, gerçek zamanlı envanter güncellemeleri aracılığıyla doğru satış verilerinin oluşturulmasını sağlar.


E-Ticaret Entegrasyonlarının Faydaları

E-Ticaret entegrasyonları, işletmelerin Magento, Shopify, Amazon ve diğer E-Ticaret platformlarını kendi ERP sistemleriyle entegre ederek manuel ve yinelenen veri girişlerini ortadan kaldırmalarına ve veri alışverişinin hızını artırmalarına olanak tanır. Manuel veri girişi zaman alıcı ve verimsizdir, her zaman hata riskine fazlasıyla açıktır. Entegrasyonlar ile modernize edilmiş bir E-Ticaret platformu, bu süreci güçlendirerek müşteri memnuniyetini artırmaya imkan sağlarken şirketlere verimlilik ve karlılığı arttırmak için olanak sağlar.


Doğru veri: E-Ticaret entegrasyonu ile verilerin doğruluğu asla şansa bırakılmaz. Manuel veri girişi, ister büyük ister küçük olsun, her zaman hata olasılığı olacağı anlamına gelir. Envanter senkronizasyonu, gerçek zamanlı izleme güncellemeleri ile veri alışverişini her zamankinden daha doğru hale getirmek için hata riskini ortadan kaldırmaya olanak sağlar.


Müşteriler için otomatik bildirimler: E-Ticaret platformunuz ve senkronize çalışan diğer uygulamalarınız ile müşterileriniz için otomatik bildirimleri hayata geçirebilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz verdikleri siparişleri ile ilgili tüm bilgileri anlık takip edebilirler. Bu sayede müşterilerinize istedikleri an ulaşabilecekleri bilgiler sağlamış olurken, işletmeniz için iş gücü maliyeti avantajı yakalamış olursunuz.


Basitleştirilmiş bilgi güncelleme süreçleri: Fiyat değişiklikleri ve ürün bilgisi güncellemeleri, tek bir sistemde yapılarak gerekli olan diğer tüm uygulamalara kolaylıkla aktarılabilir ve ek kaynaklara ihtiyaç duyulmadan artan talebin karşılanabilmesini sağlar.


E-Ticaret entegrasyonları, işletmenize operasyonel verimliliği kaybetmeden daha fazla online pazara girme esnekliği sunarak markanızı yeni pazarlar aracılığıyla büyütme fırsatı yaratır. Eklenen her satış kanalı ile yeni müşteriler elde edilir. Entegre veri akışı ile işletmenizin stratejisiyle uyumlu daha iyi, daha akıllı kararlar almanız için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sağlanmış olur.


Profesyonel bir ekip tarafından doğru kurgulanarak hayata geçirlen E-Ticaret entegrasyonları ile lojistik ve nakliyeden üretime kadar tüm tedarik zincirindeki iş akış süreçlerinizi desteklemede önemli bir adım atarak markanız ve işletmeniz için geri dönüşü yüksek bir yatırıma imza atmış olursunuz.

66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page